HMS-kurs for verneombud på nett gir verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalget (AMU) opplæringen som er nødvendig for at de skal kunne utføre sine verv på en forsvarlig måte. Det gir kunnskap om gjeldende lover og regelverk og hvordan man kan vurdere aspekter ved helse, miljø og sikkerhet på egen arbeidsplass. Videre gir det innsikt i rollefordeling og hvordan å gå fram for å utøve sin rolle som verneombud, for eksempel i møte med problematiske forhold.
Verneombudet har i følge Arbeidsmiljøloven § 6-5 krav på opplæring i HMS, og det er arbeidsgiver som både skal sørge for å tilrettelegge for dette og dekke kostnadene.
I utgangspunktet skal verneombudskurs være på minst 40 timer, men partene i den enkelte virksomhet kan i spesielle tilfeller avtale kortere opplæringstid. Vår nettbaserte opplæring er et alternativ til et standard 40-timer HMS-kurs for verneombud. Vi har vært opptatt av å presentere innholdet så effektivt som mulig! På kort tid gir altså kurset den nødvendige kompetansen for å forstå hva HMS-arbeid er, hvorfor det er viktig og hvordan å arbeide for å ivareta det.
Før du som verneombud melder deg opp på kurset, anbefales det at du og din leder gjennomfører en forsvarlighetsvurdering og signerer en skriftlig avtale om kortere opplæringstid for verneombud. Avtalen fylles ut og oppbevares av bedriften og fremvises ved eventuelle tilsyn. Forsvarlighetsvurderingen kreves for å imøtekomme myndighetenes krav om opplæring av verneombud. Les mer om hvordan en forsvarlighetsvurdering skal gjennomføres her.
Hvordan gjennomføres HMS-kurs for verneombud?
Kurset består av 5 moduler. Du kan gjennomføre hver del i ditt eget tempo. Du velger også selv hvilken del du vil begynne med. Kurset er beregnet til å ta inntil 6 timer sammenlagt. En ren gjennomgang tar rundt 2-3 timer, men det anbefales å gå gjennom kursinnholdet flere ganger.
Når du har gått gjennom hver del, og er sikker på innholdet, så er du klar for prøven. Du må besvare 40 kontrollspørsmål, og må ha rett svar på 32 av dem for å bestå.
Om du ikke består første gang er det på sin plass å gjennomføre kurset enda en gang. Deretter kan du fritt forsøke deg på prøven på nytt.
Vi forteller deg ikke hvilke spørsmål du har rett svar på, og det er en forutsetning at du lærer deg kunnskapen i kursinnholdet til du har kontroll på det hele.
Etter at du har klart å bestå prøven får du tilgang på kursbeviset ditt i din brukerkonto.
Kunnskap er en forutsetning for å utføre ditt verv på en god og forsvarlig måte
Verneombudskurset gir deg kunnskapen om hva som karakteriserer godt HMS-arbeid og hvordan å definere og håndtere mangler og brudd på HMS-reglementet. Det gir deg med andre ord verktøyet for å fylle rollen som verneombud og slik sikre et godt og forsvarlig HMS-arbeid på arbeidsplassen. Et viktig arbeid som kan gi store ringvirkninger, ettersom vellykket HMS-arbeid vanligvis vil føre til:
- Økt trivsel på arbeidsplassen med et sunt og godt arbeidsmiljø.
- Færre tilfeller av sykdom og fravær, så vel som arbeidsrelaterte ulykker, blant øvrige ansatte.
- Økt stabilitet og lønnsomhet for virksomheten, som bidrar til å sikre arbeidsplasser.
Bruk kursmateriellet som et oppslagsverk
Med tilgang til kursmaterialet i tolv måneder etter registrering, kan du bruke det som oppslagsverk også når kurset er bestått. I møte med ulike situasjoner i arbeidshverdagen hvor spørsmål knyttet til helse, miljø og sikkerhet dukker opp, kan det være nyttig å vende tilbake til deler av kursmaterialet.
Når du har fullført HMS-kurs for verneombud, ønsker vi å legge til rette for at det skal være enklest mulig å komme i gang med det systematiske HMS-arbeidet i din bedrift. Derfor vil du fortsatt ha tilgang på kursmaterialet i 12 måneder etter at du registrerte deg som kursdeltaker.
Vi er alltid tilgjengelige både under og i etterkant av kurset, dersom det skulle være noen spørsmål du ønsker svar på eller problemstillinger eller utfordringer du ønsker hjelp med.
Ta HMS-kurs for verneombud når og hvor det passer deg best
Til forskjell fra et fysisk HMS-kurs, er det fleksibelt med tanke på når og hvor du arbeider med verneombudskurset.
- Logg deg inn på Min profil og arbeid med kursingen når det passer. Hvorvidt det er på morgen, formiddagen, kvelden eller natten, har ingenting å si.
- Du kan ta hele HMS-kurset i en økt eller dele opp opplæringen. Siden kurset er modulbasert, ligger det til rette for å jobbe med det i flere og kortere økter. Du kan enkelt logge deg inn på profilen din for å fortsette HMS-opplæringen der du sist slapp.
- Du kan ta HMS-kurset for verneombud mens du er på jobb, mens du pendler til og fra arbeid eller mens du sitter på kafé og venter på en venn som er forsinket.
Det er selvfølgelig viktig å merke at du skal lønnes for opplæring og arbeid som verneombud på samme måte som du vanligvis lønnes. For å benytte en fleksibel løsning hvor du gjennomfører opplæringen når og hvor det passer best, anbefales det derfor å ha inngått en avtale med leder om timeføring. Alternativt kan du be om å få satt av tid for å gjennomføre hele HMS-opplæringen under ett.
Verneombudskurset er i tråd med lovverket
Ved utarbeidelsen av HMS-kurs for verneombud på nett har Totalhms.no forholdt seg til målsetningene Arbeidstilsynet har satt for opplæring innen helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. For oss er det viktig at kurset gir kunnskapen som er nødvendig for et verneombud for å forstå, kontrollere og følge opp HMS på eget arbeidssted. Vi har vært opptatt av å formidle denne kunnskapen så effektivt som mulig, uten at det forringer utbyttet av opplæringen. Hensikten med vårt HMS-kurs for verneombud er dermed, som det er formulert av Arbeidstilsynet, å:
- gi deltakerne forståelse av hva fullt forsvarlig arbeidsmiljø innebærer på deres arbeidsplass, arbeidsgivers og arbeidstakers roller og ansvar samt arbeidsmiljøutvalgets, verneombudets, bedriftshelsetjenestens og Arbeidstilsynets rolle og oppgaver,
- gi deltakerne kunnskap om det løpende helse, miljø- og sikkerhetsarbeidet basert på bred medvirkning, god dokumentasjon og systematikk,
- gi deltakerne kunnskap til å gjennomføre en enkel risikovurdering av fysiske, psykososiale og organisatoriske forhold i arbeidsmiljøet,
- gjøre deltakerne i stand til å identifisere faktorer som fremmer eller hemmer et godt psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø i deres virksomhet,
- gjøre deltakerne i stand til å identifisere de viktigste fysiske arbeidsmiljøfaktorene på egen arbeidsplass for å kunne redusere og forebygge skader og ulykker, blant annet når det gjelder ergonomi, støy og inneklima,
- gi en innføring og orientering om arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og regler.
Vårt HMS-kurs for verneombud og AMU dekker alle de foregående punktene. Dermed vil du ha et trygt teoretisk fundament med tilstrekkelig kunnskap om aktuell lovgivning og hvordan helse, miljø og sikkerhet defineres på en arbeidsplass. Kurset vil også klargjøre rollefordelingen og hvilke oppgaver som tilfaller den enkelte aktør. Ikke minst blir du i stand til å gjenkjenne og vurdere faktorer på arbeidsstedet som virker inn på HMS og vite hvordan å håndtere kritikkverdige forhold. Kort sagt gjøres du i stand til å handle i tråd med HMS-reglementet i møte med ulike situasjoner i arbeidslivet.