- Kvalitetsstempel
- Spar tid ved byggesøknader
- Konkurransefordel
Direktoratet for byggkvalitet
Hva er sentral godkjenning?
Ved å benytte deg bistand til bestilling av sentral godkjenning gjennom TotalHMS.no, sørger vi for søknad, bestilling og fornyelse. Du kan være trygg på at søknaden blir fulgt opp på en profesjonell måte samt at du får din godkjenning raskt, enkelt og rimelig.
Ingen bekymring
Kjapt og enkelt
Gyldig i tre år
Vi bistår deg i prosessen
Hvordan får vi sentral godkjenning?
Tid er penger, vi tilbyr derfor komplett bistand til søknad om sentral godkjenning. Vi hjelper til med å strukturere nødvendig dokumentasjon, klargjør og sender søknad slik at du raskest mulig får ditt godkjenningsmerke.
1
Bestillingssjema
Fyll ut vårt bestillingskjema med bedriftsinformasjon og legg ved relevante vedlegg.
2
Fullmakt
Du delegerer rettighet i Altinn, slik at vi kan gjennomføre søknad på vegne av ditt foretak.
3
Søknad
Vi kontrollerer all dokumentasjon opp mot gjeldende lovverk og oppretter din søknad. Ved behov for mer informasjon eller dokumentasjon, tar vi kontakt og avtaler et tidspunkt for telefonmøte.
4
Godkjenning
Fra vi sender søknad, tar det maksimalt fire uker før vi får en avklaring på din søknad. Dere kan deretter ta i bruk godkjenningsmerket.
Dokumentasjon av utdanning og erfaring
Hvilke krav må vi tilfredstille?
Tiltaksklasse 1
Søker og prosjekterende:
Mesterbrev og minimum fire års yrkeserfaring
Utførende:
Fagbrev og minimum to års yrkeserfaring
Tiltaksklasse 2
Søker:
Mesterbrev og minimum seks års yrkeserfaring
Prosjekterende:
Ingeniørutdannelse og minimum fire års yrkeserfaring
Utførende:
Mesterbrev og minimum tre års yrkeserfaring
Tiltaksklasse 3
Søker og prosjekterende:
Sivilingeniørutdannelse og minimum åtte års yrkeserfaring
Utførende:
Ingeniørutdannelse og minimum fem års yrkeserfaring
Bistand til søknad om sentral godkjenning omfatter bl.a. følgende arbeid:
- Vurdering av foretakets organisasjon og samlet kompetanse, samt at alle nødvendige opplysninger kan dokumenteres.
- Hvilke godkjenningsområder og tiltaksklasser det er mulig for foretaket å oppnå.
- Hva som er tilstrekkelig antall prosjekter (minimum fire) i forhold til ønskede godkjenningsområder / tiltaksklasser og foretakets kompetanse.
- Vurdering av innsendte referanseprosjekter. Vi ser til at prosjektene er godt nok beskrevet og at nødvendige opplysninger kan dokumenteres
- Se til at opplysninger om kvalitetsikringsystemet og revisjonserklæring foreligger, og ved behov bistå med utarbeidelse av revisjonserklæring.
- Fylle inn all informasjon i korrekte blanketter/søknadsskjemaer og sende søknaden inn til Direktoratet for byggkvalitet, fortrinnsvis via ByggSøk sentral godkjenning.
Vi kartlegger hva som er aktuelt for din bedrift
Funksjoner og fagområder
- Ansvarlig søker
- Arkitektur
- Oppmålingsteknisk prosjektering
- Geoteknisk
- Bygningsfysikk
- Varme- og kuldeinstallasjoner
- Ventilasjon- og klimainstallasjoner
- Lydforhold og vibrasjoner
- Brannalarmanlegg
- Fjernvarmeanlegg
- Veg, utearealer og landskapsutforming
- Brannkonsept
- Konstruksjonssikkerhet
- Sanitetsinstallasjoner
- Slukkeinstallasjoner
- Vannforsynings- og avløpsanlegg
- Løfteinnretninger
- Miljøsanering
- Ledesystem
- Taktekkingsarbeid
- Installasjon av brannalarmanlegg
- Sanitærinstallasjoner
- Bygningsfysikk
- Løfteinnretninger
- Overordnet ansvar for kontroll
- Lufttetthet (i nye boliger)
- Fjernvarmeanlegg
- Tømrerarbeid og montering av trekonstruksjoner
- Montering av glasskonstruksjoner og fasadekledning
- Miljøsanering
- Veg-og grunnarbeider
- Plasstøpte betongkonstruksjoner
- Arbeid på bevaringsverdige byggverk
- Installasjon av ledesystem
- Varme- og kuldeinstallasjoner
- Ventilasjon- og klimainstallasjoner
- Riving og miljøsanering
- Våtrom (i nye boliger)
- Slukkeinstallasjoner
- Innmåling og utstikking av tiltak
- Landskapsutforming
- Slukkeinstallasjoner
- Vannforsynings- og avløpsanlegg
- Murarbeid
- Montering av bærende metall- eller betongkonstruksjoner
- Bygningsfysikk (tiltaksklasse 2 og 3)
- Konstruksjonssikkerhet (tiltaksklasse 2 og 3)
- Geoteknikk (tiltaksklasse 2 og 3)
- Brannsikkerhet (tiltaksklasse 2 og 3)
- Overordnet ansvar for kontroll
- Våtrom (i nye boliger)
- Lufttetthet (i nye boliger)
Velg den enkleste veien til Sentral Godkjenning
Hvordan?
Vi bistår deg med hele søknadsprosessen uavhengig av tiltaksklasse, fagområde og fuksjon. For å få din søknad godkjent må kvalifikasjonskravene oppfylles. Kvalifikasjonskravene settes av Direktoratet for byggkvalitet og kan leses her.
1
Referanseprosjekter
Send oss dokumentasjon som bekrefter fire gjennomførte referanseprosjekter.
2
Kompetanse og erfaring
Send oss oversikt over faglig leder og relevante ansattes utdannelse og praksis. Fagbrev, kompetansebevis og/eller vitnemål.
3
Kvalitetsikringssystem
Send bekreftelse på at foretaket benytter kvalitetstyringssytem sammen med en revisjonserklæring.
4
Telefonintervju
Vi gjennomfører deretter et telefonintervju, hvor vi samler inn resterende nødvendig informasjon. Deretter ferdigstiller vi søknaden for deg.
Start søknadsprosessen i dag
Bestill Sentral Godkjenning
Ofte stilte spørsmål
Den sentrale godkjenningen følger organisasjonsnummeret. Dersom det opprettes et nytt organisasjonsnummer, må du derfor sende inn en ny søknad.
Ved sammenslåing av to eller flere foretak vil en samlet vurdering av det nye foretakets erfaring og kompetanse ha betydning for hvilke godkjenningsområder som er aktuelle.
Det er ikke nødvendig å søke om ny godkjenning hvis det overtagende foretaket viderefører sin tidligere aktivitet innenfor gjeldende godkjenningsområder.
Hvis det overtagende foretaket utvider sin aktivitet som et resultat av tilførte ressurser og ny kompetanse, kan du søke om endring for ønskede godkjenningsområder.
Vi gjør oppmerksom på at foretak med sentral godkjenning plikter å melde fra til Direktoratet for byggkvalitet om endringer i foretakets organisasjonsform og faglige kompetanse.
Søknad om fornyelse av sentral godkjenning sendes innen to måneder før utløpet av godkjenningsperioden.
Nei, datterselskap med eget organisasjonsnummer kan ikke bruke godkjenningen til morselskapet. Datterselskap med eget organisasjonsnummer kan søke om sentral godkjenning innen sitt virkeområde ut fra erfaring og kompetanse som finnes i datterselskapet.
Dersom det opprettes et nytt organisasjonsnummer, må du sende en ny søknad.
Her kan du lese mer om overføring av sentral godkjenning ved endring av organisasjonsnummer.
Nei. Offentlige oppdragsgivere kan ikke stille krav om at foretak i bygge- og anleggsprosjekter skal ha sentral godkjenning. Offentlige oppdragsgivere som ønsker å få oppfylt krav som tilsvarer de som gjelder for sentral godkjenning, kan ta kravene inn i konkurransegrunnlaget. De kan derimot ikke kreve at foretaket faktisk har eller skaffer seg sentral godkjenning.
Ja, du kan vise til praksisen som den faglige lederen har opparbeidet i tidligere ansettelsesforhold. Praksisen må bygge på det utdanningsnivået som kreves.
Dersom du ønsker å utvide godkjenningen, må du sende inn en endringssøknad. Selv om du sender en søknad om endring midt i godkjenningsperioden, endres ikke tidspunktet for når det skal søkes om fornyelse. Du kan søke om endring frem til det gjenstår seks måneder av godkjenningsperioden.
Dokumentasjonen av utdanningen må være så utfyllende at det kan vurderes hva den svarer til av norsk utdanning. Du må sende inn en kopi av originaldokumentet og en oversettelse til norsk, dansk eller svensk. Dokumentasjonen må vise fagsammensetning, nivå og lengde på utdanningen.
Sentral godkjenning gis for 3 år av gangen.
Saksbehandlingstiden er normalt 4 uker, men kan i perioder være lenger. Når du sender inn søknaden vil du motta et automatisk svar som angir forventet behandlingstid. Du kan sjekke statusen for din søknad i den elektroniske brukerportalen.
Det er samme prosedyre for å søke endring eller fornyelse av godkjenningen som å søke sentral godkjenning første gang. Du må dokumentere utdanning, referanseprosjekter og en organisasjonsplan. Du må også bekrefte elektronisk at foretaket har kvalitetssikringsrutiner for oppfyllelse av plan- og bygningslovgivningen og at foretaket oppfyller internkontrollforskriftens krav til helse, miljø og sikkerhet.
Her kan du kan lese nærmere om hva du trenger til søknaden.
For de godkjenningsområdene foretaket søker fornyelse av, holder det at du viser til minst ett oppdatert referanseprosjekt. Dersom søknaden omfatter nye godkjenningsområder, må du dokumentere at kravet til praksislengde er oppfylt for de nye områdene.
Hvis et foretak benytter merket for sentral godkjenning uten å inneha godkjenning vil det bli ilagt gebyr, jf. SAK10 § 13-7:
- kr 5 000 ved første gangs overtredelse
- kr 10 000 ved andre gangs overtredelse
- kr 15 000 ved påfølgende overtredelser
Referanseprosjektene skal inneholde en faglig redegjørelse av hvilke arbeidsoppgaver og roller foretaket har hatt i prosjektene. I tillegg skal referanseprosjektene inneholde en beskrivelse av bygget/tiltaket. Det er nødvendig med dekkende beskrivelser av referanseprosjektene for å kunne vurdere prosjektenes relevans opp mot godkjenningsområdets faglige innhold.
Eksempel på beskrivelse av et referanseprosjekt for utførelse av tømrerarbeid og montering av trekonstruksjoner i tiltaksklasse 1:
Foretaket sto ansvarlig for oppføring av ny enebolig i 1,5 etasje med bruksareal på 240 m2. Vi har utført alt av innvendig og utvendig tømrerarbeid på eneboligen. Blant annet bjelkelag, innvendig og utvendige vegger, montering av takstoler mm. Vi utførte selv støp av ringmur og plate på mark.
I søknaden må du dokumentere utdanning, referanseprosjekter og en organisasjonsplan. Du må også dokumentere at foretakets faglige ledelse er fast ansatt i foretaket. I tillegg må du bekrefte elektronisk at foretaket har kvalitetssikringsrutiner for oppfyllelse av plan- og bygningslovgivningen og at foretaket oppfyller internkontrollforskriftens krav til helse, miljø og sikkerhet.
Ja. Sentral godkjenning er en frivillig ordning som beskriver foretakets seriøsitet og faglige kompetanse. Det er ikke et krav om å ha sentral godkjenning for å erklære ansvarsrett i kommunen. Når kommunen skal prioritere og velge hvilke foretak de skal føre tilsyn med, skal det legges vekt på om foretaket har sentral godkjenning.