Lovgrunnlaget for at alle som skal bruke et stillas skal gjennomføre et teoretisk og praktisk stillasbyggerkurs finner vi i Arbeidsmiljøloven og videre i en Forskrift til Arbeidsmiljøloven: Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav, spesielt i § 17 som omfatter arbeid i høyden.
-Forskriften blir gjerne kun omtalt som Forskrift om utførelse av arbeid.I Tredje del av forskriften finner vi: Krav til arbeid med fysiske risikofaktorer, Kapittel 17. Arbeid i høyden. -Forskrifter er alltid tillegg til lovverk, og utdyper hvordan det er ment at lovverket skal følges.
Dette kurset tilfredsstiller kravet til opplæring av brukere av stillas som vi finner i § 17-5. Dertil dekker kurset det teoretiske opplæringskravet for stillasmontører i § 17 – 2. Kurset gir også en innføring i videre forskrifter som skal følges i Kapittel 17 av Forskrift om utførelse av arbeid, så vel som tilgrensende regler og forskrifter for sikkert arbeid, arbeidsplassen og en bredere forståelse av oppførsel i håndverk, bygg og anlegg.
Kurset fungerer slik som den teoretiske delen av et stillasbyggekurs for stillas fra 2 til 5 meters høyde, men forbereder også stillasbyggeren for arbeid på norske og europeiske byggeplasser, ved å dekke viktige tilgrensende tema for å arbeide trygt i høyden.
Utdrag fra Forskrift om utførelse av arbeid:
- 17-5. Krav til opplæring av bruker av stillas
Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakere som bruker stillas som arbeidsplattform for å utføre arbeid i høyden har fått opplæring i bruk av det aktuelle stillaset, herunder en gjennomgang av veiledningen for montering, bruk og demontering, jf. § 17-8 andre ledd. Arbeidsgiver har ansvar for at tilfredsstillende opplæring blir gitt før arbeidet igangsettes.
- 17-2. Krav til opplæring ved montering, demontering, endring og kontroll av stillas med øverste stillasgulv fra to meter og inntil fem meter
Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstaker som skal arbeide med montering, demontering, endring og kontroll av systemstillaser med øverste stillasgulv fra to meter i standardoppstilling etter leverandørens monteringsanvisning får opplæring. Kravet til opplæring gjelder også ved montering, demontering, endring og kontroll av rullestillaser fra to meter.
Opplæringen skal ta hensyn til mulige faremomenter arbeidet kan medføre og skal særskilt omfatte:
a) forståelse av planer for montering, demontering eller endringer av den aktuelle stillastypen,
b) sikkerhet ved montering, demontering eller endringer av den aktuelle stillastypen,
c) tiltak for å redusere fallrisikoen for personer og gjenstander
d) vurdering av stillasmateriellets vedlikeholdstilstand med hensyn til utsortering av uforsvarlig stillasmateriell, bl.a. råte, korrosjon og sprekker,
e) sikkerhetstiltak i tilfelle væromslag som kan virke negativt inn på sikkerheten til den aktuelle stillastypen
f) tillatte belastninger,
g) kontroll av stillas
h) all annen risiko som ovennevnte montering, demontering eller endring kan medføre.
For at arbeidsgiver skal kunne sette arbeidstaker til selvstendig arbeid med montering, demontering, endring og kontroll, skal arbeidsgiver påse at arbeidstaker har 7,5 timer teoretisk opplæring og 7,5 timer praktisk øvelse under tilsyn og veiledning av kvalifisert person. Arbeidsgiver skal i tillegg påse at arbeidstaker får øvelse i bruk av relevant sikringsutstyr mot fall under montering, demontering og endring av stillaskonstruksjoner, herunder bruk av personlig verneutstyr (fallsikringsutstyr).
Arbeidstaker som har gjennomgått opplæring i henhold til denne bestemmelsen er å anse som en kvalifisert person for stillas med øverste stillasgulv inntil fem meter. Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til denne bestemmelsen. Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for verneombudet og Arbeidstilsynet.
Viktig å merke seg, både for arbeidsgiver og fremtidig stillasbygger:
Nødvendigheten av praktisk opplæring før arbeid igangsettes
Vi dekker den teoretiske biten av opplæringen med dette kurset. Teoribiten dekker de generelle aspektene ved bruken av alle vanlige stillastyper i Norge, så vel som personlig sikkerhet på bygge- og anleggsplasser, så vel som en del gode råd om oppførsel og hensyn som må tas ved arbeid i høyden, og ved bygging av stillas.
Opplæringen involverer både en gjennomføring av det teoretiske kurset, så vel som en praktisk opplæring. Den praktiske opplæringen skal finne sted for hver enkelt stillastype. Forskjellige stillas har forskjellige funksjonsmåter og forskjellige begrensninger. For stillaser under 5 meter gulvhøyde er det nok med 7,5 timer “øvelse under tilsyn og veiledning av kvalifisert person” –En kvalifisert person er en person som har fullført dette kurset og en praktisk opplæring samt har 6 måneders arbeidserfaring, eller en person med Fagbrev som stillasmontør.
Praktisk opplæring i forbindelse med stillasbyggekurs I skal inneholde:
- Bruk av personlig verneutstyr
- Bruk av kollektivt og personlig fallsikringsutstyr
- Sikker jobb analyse og risikovurdering
- Bruk av produktspesifikke monteringsveiledninger
- Planlegging og oppføring av prefabrikkerte stillas
- Utarbeiding av nødvendig dokumentasjon
- Praktiske sikkerhetstiltak i tilfelle av væromslag
Brukerkurset vårt gir en generell oversikt og arbeidsgiver er forpliktet til å oppbevare dokumentasjon om teori-kurset. Teorikurset må imøtekommes av praktisk opplæring av arbeidsgiver selv, og det før den ansatte settes i jobb. Arbeidsgiver kan selv dokumentere denne praktiske delen av opplæringen, og kan gjøre dette i samarbeid med oss.
Loven krever også praktisk opplæring, spesielt for hver stillastype, beskrevet i § 17-8, andre ledd, og forskriver at
“En kvalifisert person som kjenner det aktuelle stillasets kompleksitet, skal utarbeide en veiledning for montering, bruk og demontering. Veiledningen kan være en standardveiledning fra produsent, men den skal ved behov suppleres med utfyllende og detaljerte opplysninger om det aktuelle stillaset, slik at montering, bruk og demontering av stillaset kan utføres på en sikker måte.”
Det er arbeidsgivers ansvar å se til at alle som bygger, bruker og demonterer stillas også vises hvordan dette gjøres på trygt og riktig vis. Dette inkluderer at byggeren leser veiledningen, og at byggeren tar imot instrukser. Medvirkningsplikten forplikter også deg som arbeidstaker, til å se til at dette skjer. Informer din Arbeidsgiver om dette, slik at alt er i orden. –Ikke alle veteraner i bransjen kjenner det nye regelverket fra 2016.
Stillastyper:
Kurset gir den teoretiske kunnskapen som trengs for å bygge og bruke prefabrikkerte rullestillas og systemstillas med en høyde opp til 5 meter, det vil si rammestillas og spirstillas, på sikkert vis. Derfor dekker kurset også en grunnleggende monteringsveiledning for rullestillas og monteringsveiledning for rammestillas, så vel som en monteringsveiledning for spirstillas.
Kurset introduserer også grunnleggende kjennskap til alternative stillastyper som du kan møte på i arbeidshverdagen. Det finnes mange forskjellige typer spesialstillas, som tilpasses for å gjennomføre spesielle oppgaver og funksjoner. Med et enkelt kurs som dette blir du ikke kvalifisert for å bygge hengende stillas eller konsollstillas, eller for å bygge mer avanserte konstruksjoner, som utescener og spesielle tilpassende konstruksjoner, men det er av fordel å ha kjennskap til dem.
Gjennomføring av kurset:
Kurset består av åtte deler.
Du kan gjennomføre hver del i ditt eget fart, og du velger selv rekkefølgen.
Etter at du har gått gjennom hver av delene kan du ta prøven.
Prøven består av 25 spørsmål, og du må svare riktig på 20 av dem for å bestå.
Om det ikke går den første gangen, må du gå gjennom kurset en gang til. Deretter kan du ta prøven på nytt.
Om du vil finne ut hvilke spørsmål du ikke klarte, må du lese deg til dette. Du får kun vite hvor mange du klarte å besvare riktig. Dette fordi vi må være sikre på at du har samlet den kunnskapen som loven og forskriftene krever.
Etter at du har klart å bestå prøven får du tilgang på kursbeviset ditt i din brukerkonto.
Mulighet for ekstra lesing og forklarende artikler
Vi tilbyr mer enn bare stillasbyggerkurs, og har en rekke forklarende artikler i kunnskapsdatabasen vår, når det kommer til emner som HMS, Arbeidslovgivning i Norge, og faglige rettigheter og plikter. I løpet av kurset kan du følge lenker som forklarer begrepsbruk eller kontekst for innholdet i kurset, og kommer til utdypende artikler på vår hjemmeside, eller til andre relevante sider som Lovdata.no eller Arbeidstilsynet.